Lukukauden loppu – missä mennään? Esittelyssä TAVOITTEENA-kortit
Touko-kesäkuu merkitsee monissa kouluissa ja valmennuksissa kauden päättymistä ja kesäloman alkamista. Lukukauden loppu on aina merkityksellinen hetki. Se tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella, mitä kaikkea olemme oppineet, missä olemme menneet eteenpäin, miltä nyt tuntuu ja millaisia tavoitteita on tulevalle.
Nepsyvalmentajina haluamme valmennusjakson päättyessä tai kesälomatauon alkaessa tehdä valmennettaville näkyväksi valmennusjakson aikana tapahtunutta mahdollista muutosta ja niitä asioita, jotka ovat valmennettavan elämässä hyvin. Erinomainen keino näkyväksi tekemiseen on käyttää keskustelun tukena kuva- tai sanakortteja.
Oppikon TAVOITTEENA -kuvakortit ja -sanakortit
Aiemmin opettajina ja nyt nepsyvalmentajina meille on tärkeää päästä syvemmälle oppilaan tai valmennettavan ajatusmaailmaan. Kokemustemme mukaan erilaisten korttien avulla voi olla helpompi sanoittaa ja ilmaista omia ajatuksiaan. Näiden ajatusten pohjalta kehitimme kaksi vuotta sitten Oppikon TAVOITTEENA -kortit. Siitä lähtien nämä kortit ovat olleet meillä viikoittaisessa käytössä.
Korttien käyttämisen tavoitteena on tehdä näkyväksi arjen asioita ja oppilaan tai valmennettavan ajatuksia.
TAVOITTEENA-kuvakortit on suunnattu erityisesti 5–12-vuotialle lapsille. Kuva: Visual Friday.
TAVOITTEENA-sanakortit on suunnattu yli 12-vuotiaille lapsille, nuorille ja aikuisille. Kuva: Visual Friday.
Sekä kuvakortit että sanakortit on jaettu neljään aiheryhmään:
Koulu ja oppiminen (vihreä)
Työskentelytaidot ja toiminnanohjaus (sininen)
Koti ja vapaa-aika (keltainen)
Ihmissuhteet ja vuorovaikutus (oranssi)
Korttien vasemmassa yläkulmassa on värillinen kolmio, joka kertoo siitä, mihin aiheryhmään kyseinen kortti kuuluu. Näin on helposti mahdollista opettajana tai valmentajana valita käsittelyyn vain tietyn aiheryhmän kortit. Esimerkiksi eskari-ikäisen lapsen kanssa valitsimme keskusteluun vain keltaiset ja oranssit kortit ja keskityimme tarkastelemaan aiheita koti ja vapaa-aika sekä ihmissuhteet ja vuorovaikutus.
Miten keskustelu korttien kanssa etenee?
On monta tapaa hyödyntää kortteja keskustelun tukena. Tässä esittelemme yhden, meille tyypillisen tavan edetä korttien kanssa.
1. Ensin asetetaan hymiöt pöydälle tai lattialle vierekkäin.
Ennen kuin oppilas tai valmennettava alkaa asetella kortteja hymiöiden alle, on tärkeää kertoa ja korostaa, että tässä tehtävässä ei ole oikeaa tai väärää vastausta tai oikeaa tai väärää tapaa asettaa kortteja, vaan jokainen ajatus on oma ja arvokas.
2. Oppilas tai valmennettava asettaa yhden kortin kerrallaan hymiöiden alle sen mukaan, miten hän ajattelee kortin asian sujuvan omassa arjessaan.
Esimerkki hymiöiden alle asetetuista korteista.
3. Kun kaikki käytössä olevat kortit on aseteltu hymiöiden alle, tutkitaan asetettuja kortteja yksi hymiö kerrallaan.
Aloitetaan aina vihreän hymiön alta eli nostetaan ensin esiin, miten moni asia on hyvin ja tuntuu hyvältä. Pysähdytään iloitsemaan yhdessä.
Seuraavaksi ohjataan oppilasta tai valmennettavaa valitsemaan vihreän hymiön alta 4-6 korttia, jotka ovat hänelle itselleen tärkeitä ja joista hän haluaa kertoa lisää.
Keskustelussa on tärkeä antaa puheenvuoro aidosti oppilaalle tai valmennettavalle ja pyrkiä kuuntelijana asettumaan ei-tietämisen tilaan.Sitten siirrytään keltaisen hymiön alle asetettuihin kortteihin ja edetään samalla tavalla kuin vihreän hymiön kohdalla.
Viimeisenä käydään läpi punaisen hymiön alla olevat kortit, ja oppilas tai valmennettava voi tuoda esiin syitä, miksi asetti ne juuri kyseiseen paikkaan.
Etenkin silloin, jos keskustelun tarkoituksena on nostaa esiin tavoite tai tavoitteita, käydään lopuksi keskustelu siitä, onko punaisen hymiön alla olevissa korteissa joitakin asioita, joiden oppilas tai valmennettava itse toivoisi sujuvan paremmin. Haluaisiko hän pystyä siirtämään jonkin kortin tai jotkin kortit keltaisen tai vihreän hymynaaman alle? Mitä asialle voisi tehdä ja miten sen voisi saavuttaa?
4. Oppilaan tai valmennettavan antaessa luvan asetetuista korteista kannattaa ottaa kuva! Näin niihin voi palata. Kuvat mahdollistavat myös lukuvuoden tai valmennusjakson aikana tapahtuneen muutoksen näkyväksi tekemisen.
Lukukauden tai valmennusjakson lopussa painotamme keskusteluissa etenkin sitä, miten paljon osaamista, onnistumisia ja mielekkäitä asioita on vihreän hymiön alla.
Lukukauden tai valmennusjakson alussa hyödynnämme kortteja myös tavoitteiden asettamisessa.
Kokemustemme mukaan kortit havainnollistavat vahvuuksia ja tuen tarpeita, ja niiden avulla voi mielekkäällä tavalla vahvistaa itsetuntemusta ja motivaatiota.