5 + 1 vinkkiä perheen kesälomaan

Hitaat aamut, aikatauluttomuus, kesätapahtumat, lomareissut – nämä monen ihmisen odotukset kesälomalle korostavat kesälomaa arjesta poikkeavana ajanjaksona. Kesäloma voi kuitenkin tuoda perheille paineita, ja arjen rutiinien puuttuminen voi haastaa erityisesti neurokirjon lapsia ja heidän perheitään.

Kokosimme 5+1 vinkkiä tukemaan omannäköistä kesälomaa.
Tärkeintä on pyrkiä eroon ulkopuolisista odotuksista ja keskittyä niihin asioihin, jotka toimivat ja tuovat iloa omassa perheessä.

1. Muistakaa rutiinit
Vaikka kesälomalla ei ole esimerkiksi kouluarjen tuomia aikatauluja, monet lapset hyötyvät selkeistä rutiineista myös kesällä. Suhteellisen säännölliset ateria- ja nukkumaanmenoajat tukevat hyvinvointia.

Lapset kannattaa ottaa mukaan päivä- tai viikko-ohjelman laatimiseen! Voitte tulostaa internetistä aikataulupohjia ja kuvia tai tehdä paperille omannäköisen aikataulun. Pitäkää aikataulu jossain näkyvällä paikalla, jossa se auttaa lapsia hahmottamaan päivän tai viikon kulkua.

Valmiita kuvia päivä- tai viikko-ohjelmaan voi tulostaa esimerkiksi Ylen Pikku Kakkosen verkkosivuilta

Kalenteripohja ja värikyniä, joilla voi tehdä kalenteriin merkintöjä.

2. Löytäkää teille sopiva ulkoaktiviteetti
Kesällä on loistava tilaisuus viettää aikaa ulkona. Pyöräily, uiminen, höntsäpelit puistossa, pihapelit omalla pihalla, parkour, frisbeegolf – mistä teidän perhe innostuisi? Liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia kaikille, ja fyysinen aktiivisuus voi esimerkiksi vähentää ADHD-oireita. 

3. Menkää metsään

Pakatkaa eväät ja lähtekää metsään! Metsä on matalan kynnyksen paikka: kynnyksiä ei ole ollenkaan. Metsän kivet, kannot ja juurakot houkuttelevat huomaamatta harjoittelemaan motoriikkaa ja tasapainoa. Metsä tarjoaa mahdollisuuksia mielikuvituksellisille leikeille, ja metsän rauhallinen äänimaisema voi rauhoittaa mieltä. 

4. Nollatkaa hetki 

Muistakaa ottaa taukoja ja tarjota rauhallisia hetkiä. Kivatkin jutut kuormittavat, ja on tärkeää välillä pyrkiä tyhjentämään kuormituskuppia. Kokeilkaa köllöttelyä riippumatossa, pötköttelyä teltassa vaikka omalla pihalla tai lukupiknikkiä olohuoneen lattialla. Myös mahdollisuus sensoriseen leikkiin esimerkiksi hiekalla tai vedellä voi rauhoittaa.

Lapsi leikkii paljain jaloin hiekalla.

5. Huolehdi omasta jaksamisestasi

Huolehdi myös omasta jaksamisestasi. Muutokset perheen rutiineissa voivat kuormittaa myös vanhempia. Vanhempana saattaa keskittyä niin paljon lapsen tarpeisiin ja toiveisiin kesälomaa ajatellen, että omat tarpeet ja toiveet jäävät taka-alalle. Muistuta itsellesi, että sinun ei tule olla täydellinen vanhempi ja pakkaa kesälomakassiin reilusti itsemyötätuntoa.

Hyvinvoiva vanhempi on tärkeä tuki myös lapselle. Jos mahdollista, pyydä apua perheenjäseniltä ja ystäviltä ja varaa aikaa myös itsellesi. Yritä löytää kesäpäiviin jokin sinulle tärkeä, sinun hyvinvointiasi lisäävä pieni rutiini. 

Henkilö lukee kirjaa kalliolla.

+1 Keskittykää omannäköiseen hyvään lomaan!

Kesäloma voi tuntua paineistavalta, kun vertailee omaa perhettään muihin. Muista, että jokainen perhe on ainutlaatuinen, ja jokaisella lapsella on omat tarpeensa ja vahvuutensa. Sen sijaan, että vertailisit teidän perhettänne muihin, pyri keskittymään siihen, mikä toimii teidän perheessänne. Tehkää asioita, jotka tuovat iloa juuri teille ja huomatkaa pienet hyvät hetket.

Kolmihenkinen perhe katselee auringonlaskussa ja pitää toisiaan kädestä.

Kuvat: Pixabay, Pixabay License.

Edellinen
Edellinen

Tunnistatko arjen aikavarkaat?

Seuraava
Seuraava

Lukukauden loppu – missä mennään? Esittelyssä TAVOITTEENA-kortit