Oletko löytänyt sopivat keinot työn rajaamiseen ja työstä irrottautumiseen?

Ajattele hetkeä, jolloin tunnet olevasi täysin läsnä tässä ja nyt. Työpäiväsi on onnistunut suunnitelmiesi mukaan, eikä eteen ole tullut odottamattomia haasteita. Olet pystynyt keskittymään olennaiseen ja jättämään työasiat työpaikalle. Työpäivän jälkeen sinulla on aikaa ja energiaa harrastuksille, perheelle ja ystäville. 

Yllä kuvattu tilanne on ihanteellinen, mutta ei aina todellinen. Kaikkeen ei voi vaikuttaa itse, mutta on joitain asioita, joita voi kokeilla työn rajaamiseksi. 

Työn rajaaminen on tarpeellista, koska rajaaminen tukee työstä irrottautumista. Työstä irrottautuminen vapaa-ajalla on tärkeää, koska se auttaa ylläpitämään tasapainoa elämän eri osa-alueiden välillä.Tasapaino elämän eri osa-alueiden välillä edistää jaksamista ja hyvinvointia. Työstä on hyvä irrottautua fyysisesti, henkisesti ja ajallisesti.

Kuvassa näkyvät jalat tasapainoilevat maassa olevan puunrungon päällä.

Työhyvinvointi on meille tärkeä aihe, ja olemme koonneet kokemuksistamme tähän blogitekstiin 10 vinkkiä.  Lue viisi vinkkiä oman työn rajaamisen harjoitteluun ja viisi vinkkiä, jotka auttavat irrottautumaan työstä vapaa-ajalla. Löydätkö jotain uutta, mitä voisit kokeilla?

Miten harjoitella oman työn rajaamista?

  1. Tunnista omat rajasi
    Aloita tunnistamalla, mitkä asiat aiheuttavat sinulle eniten kuormitusta ja stressiä. Pohdi, mitkä ovat omat rajasi, jotka tukevat tasapainoa työn ja muiden elämän osa-alueiden välillä. Tämä voi auttaa sinua ymmärtämään, missä tarvitset eniten rajaamista.

  2. Aseta selkeät rajat
    Etenkin jos teet etätyötä, päätä, milloin työpäiväsi aikaisintaan alkaa ja milloin se viimeistään loppuu, ja pidä kiinni näistä ajoista. Lähityössä pyri päättämään, mihin aikaan viimeistään lähdet varsinaisen työpäivän jälkeen työpaikalta kotiin. Vaikka työ olisi innostavaa, on siitä silti tarpeen irrottautua. Jos huomaat, että työpäiväsi venyvät jatkuvasti yli, pysähdy pohtimaan, mistä se johtuu. Keskustele tilanteesta esihenkilösi tai yrittäjäkollegasi kanssa. Vältä työasioiden hoitamista vapaa-ajalla. Jätä työtietokone töihin ja älä lue työsähköposteja vapaa-ajalla. Vain harva asia ei voi odottaa seuraavaan aamuun.

  3. Käytä kalenteria ja teknologiaa hyödyksi
    Hyödynnä kalenteria ja muistutuksia, jotta voit aikatauluttaa työtehtävät ja tauot. Oman työn suunnittelua ja rajaamista voi helpottaa, kun merkitsee kalenteriin työtehtäville suunnitellut ajankohdat. Jos tiedät, että huomenna täytyy hoitaa asia X, merkitse se huomisen kalenteriin. Kun se on kalenterissa, sinun ei enää illalla tarvitse miettiä asiaa X.


    Moni tietää taukojen tärkeyden, mutta jättää ne silti herkästi pitämättä. Jos teet töitä tietokoneen ääressä, aseta muistutus, joka muistuttaa tauosta puolen tunnin välein ja ota tavaksi nousta silloin seisomaan ja irrottaa katseesi ruudusta. Mikä olisi sinulle mukava toistuva taukorutiini?

  4. Harjoittele sanomaan ei
    Opettele sanomaan ei ylimääräisille tehtäville, jotka eivät kuulu omaan toimenkuvaasi. Tämä voi vaatia harjoittelua, mutta on tärkeää oman jaksamisen kannalta. Itseä voi muistuttaa, että huolehtimalla omasta jaksamisesta, huolehtii paitsi omasta hyvinvoinnistaan myös siitä, että on luovempi ja tuottavampi työntekijä.

  5. Keskustele työyhteisön kanssa
    Keskustele työyhteisösi kanssa rajaamisen tärkeydestä. ja pyri luomaan yhteisiä käytäntöjä, jotka tukevat kaikkien hyvinvointia. Sopikaa työpaikalla yhdessä esimerkiksi siitä, että työsähköposteihin tai työpuhelimeen ei tarvitse vastata vapaa-ajalla.

Paperissa on pilven muotoinen aukko, josta näkyy taivasta.

Miten irrottautua työstä vapaa-ajalla?

  1. Harrasta ja uppoudu asioihin
    Osallistu harrastuksiin ja uppoudu asioihin, jotka ovat erilaisia kuin työsi. Fyysinen liikunta voi auttaa rentoutumaan ja irrottautumaan työasioista. Nautitko lukemisesta tai käsitöistä? Pidä niistä kiinni. Kuomittuneena herkästi karsii ensimmäisenä harrastuksista ja mukavista asioista. Kiinnitä huomiota jaksamiseesi ja ennen kuin karsit kaikki iloa tuottavat vapaa-ajan harrastukset, pysähdy pohtimaan kokonaistilannetta.

    2. Varaa vapaa-aika kalenteriin
    Varaa kalenterista aikaa perheelle, ystäville ja omille harrastuksille. Omaa kalenteria katsomalla on hyvä tarkastella, vastaako se omia arvoja ja omia toiveita siitä, millaista arki on.

    3. Ole offline
    Älä tarkista työsähköpostejasi vapaa-ajalla. Kokeile myös olla välillä kokonaan ilman nettiä, sähköpostia ja sosiaalista mediaa esimerkiksi viikonloppuisin.

    4. Kokeile mindfulness- tai meditaatioharjoituksia
    Kokeile mindfulness- tai meditaatioharjoituksia, jotka voivat auttaa keskittymään nykyhetkeen ja vähentämään stressiä.

    5. Vietä aikaa luonnossa
    Luonnossa liikkuminen ja oleilu voivat tutkitusti auttaa rentoutumaan ja vähentämään stressiä. Luonnon vaikutuksista hyvinvointiin voit lukea lisää esimerkiksi Terveyskirjaston verkkosivuilla


    + 1 Ole armollinen itsellesi.
    Joskus on hyvä vain olla ja levätä.

Pohdi:

  • Millaista arkesi on nyt?

  • Millaista toivot arkesi olevan nyt. 

  • Entä vuoden tai viiden vuoden päästä? 

  • Jaksatko, jos jatkat samaan tapaan kuin nyt?

"Tehty on parempi kuin täydellinen"
— Sheryl Sandberg
Edellinen
Edellinen

Oppikon tarina

Seuraava
Seuraava

Tunnistatko arjen aikavarkaat?